bekijkhetmaar.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Antisemitisme Bin Laden/al-Qaëda
  Bin Laden roept op tot jihad tegen Israël
  CAÏRO - Al-Qaëda-leider Osama bin Laden heeft de Egyptische moslimgemeenschap opgeroepen tot een heilige oorlog (jihad) om het Israëlische offensief in de Gazastrook te stoppen. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf IntelCenter, gespecialiseerd in het toezicht op islamitische websites, woensdag bekendgemaakt.

  Bin Laden zwoer dat al-Qaëda buiten Irak en Afghanistan 'nieuwe fronten' tegen de Verenigde Staten en hun bondgenoten zal openen. De aankomende president van de Verenigde Staten Barack Obama heeft een 'zware erfenis' ontvangen van George Bush, zei hij. Twee oorlogen en de 'ineenstorting van de economie' maken het de VS volgens de terreurleider onmogelijk de strijd lang vol te houden tegen de mujahedeen of heilige strijders.
  Zoals gebruikelijk betoogde Osama dat religieus plichtsbesef tot deze gerechvaardigde strijd of jihad dwingt. ''Allah heeft ons met het geduld begiftigd nog eens zeven jaar de heilige oorlog te voeren en dan nog zeven jaar en zeven jaar.''
  Osama, of iemand met een stem die zeer sterk op diens stemgeluid lijkt, zei dat de financiële crises hebben aangetoond dat de invloed van de "grote- en de kleine Satan" (zoals de Verenigde Staten en Israël in het M.O. vaak genoend worden) zwakker wordt. "De vraag is of Amerika nog decennia kan doorgaan met zijn oorlogen", aldus Osama.

  Het Witte Huis in Washington deed het bericht af als een teken van de 'isolatie' van de terreurleider. Bin Laden zou met zijn oproep slechts in de aandacht willen blijven, omdat zijn ideologie en missie ter discussie worden gesteld en aangevochten.
  "Er is maar een manier om de Al-Aqsamoskee en Palestina terug te laten keren en dat is de jihad via Allah", zei Bin Laden. "Onze taak is het de mensen op te roepen tot de jihad en om de jeugd te rekruteren voor de jihad-brigades."
  "Moslimnatie, je bent in staat om met wat je volk vermag, met je grote verborgen kracht de Zionistische entiteit te verslaan -zonder de steun van de (Arabische) leiders en ondanks het feit dat de meeste (leiders) in de barakken staan van het bondgenootschap van de Kruisvaarders en Zionisten."
  Het geluidsfragment, met de titel Een oproep tot jihad om de agressie tegen Gaza te stoppen, werd afgespeeld tegen een stilstaande achtergrond met een afbeelding van Bin Laden en de Al-Aqsamoskee in de Oude Stad van Jeruzalem, een van de heiligste plaatsen van de islam. Er waren geen Engelse ondertitelingen noch de opzichtige productie-effecten die doorgaans met dit soort berichten gepaard gaan.

  Haastig werk
  Dat wekt de suggestie dat het bericht haastig in elkaar is gezet en verspreid om de woede in de regio over het Gaza-offensief uit te buiten. Bin Laden verweet Arabische leiders 'hun verantwoordelijk te ontlopen'. "Als je niet overtuigd bent dat je moet vechten, open dan de weg voor anderen om te vechten", zei hij.
  De terreurleider en zijn naaste medewerkers halen vaker de kwestie (van Israël) aan om steun voor al-Qaëda te verwerven en roepen vaak op tot een heilige oorlog om Jeruzalem te bevrijden. Over Hamas liet Bin Laden zich niet direct uit. De leiders van al-Qaëda hebben de PLO moslimfundamentalistische terreurbeweging regelmatig bekritiseerd voor haar deelname aan verkiezingen in plaats van het doorgaan met de jihad tegen Israël.
  Bin Laden verwees wel naar de economische crisis, die hij een teken noemde dat de macht van de Verenigde Staten verbrokkelt. "Al-Qaëda kan de strijd nog vele jaren voortzetten", zei Bin Laden. "De vraag is, kan Amerika de oorlog nog enkele decennia volhouden? De tekenen vertellen ons een ander verhaal."
  Osama bin Laden en zijn Egyptische rechterhand, Ayman al-Zawahiri, worden onder meer verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen in het noordoosten van de VS in september 2001. Zij waren daarom aan het eind van dat jaar het doelwit van Amerikaanse aanvallen in hun toenmalige verblijfplaats, Afghanistan.
  Beiden zijn sindsdien spoorloos en houden zich mogelijk op in het ontoegankelijke Torabora gebergte, grensgebied van Afghanistan en Pakistan. Ze hebben meer dan zestig boodschappen gepubliceerd; al-Zawahiri meestal ook met beeld.
  Osama verschijnt zelden in beeld. Maar hij was in september 2007 voor het eerst sinds jaren weer op video te zien. Vorig jaar verspreidde hij of zijn entourage vier geluidsopnames met vermaningen en raadgevingen.
   

  Reacties

  Niels op 15-03-2009 15:04
  Bin Laden valt 'pro-Israëlische' Arabische leiders aan
  DOHA - In een nieuwe audioboodschap valt de topman van de internationale terreurbeweging al-Qaëda, Osama bin Laden, Arabische leiders aan die 'te westers' zijn en 'Israël steunen'. De Arabische nieuwszender al-Jazeera zond de geluidsband zaterdag uit.
  Bin Laden zegt daarin dat een aantal Arabische leiders medeplichtig is aan het Israëlische offensief in Gaza begin dit jaar. "Dit waren leiders die door Amerika gematigd worden genoemd, wij moeten deze afvallige leiders niet langer erkennen," aldus Bin Laden. Hij noemt ze huichelaars.
  "Sommige Arabische leiders zijn mede schuldig aan de zionistische kruistocht tegen ons volk en collaboreren met Israël," zo luidde de boodschap. Bin Laden noemt in zijn kritiek geen specifieke Arabische landen, maar mogelijk doelt hij op Egypte, dat tijdens 'Operatie Cast Lead', de strijd tussen het IDF en PLO die eind december begin januari gevoerd werd, de grens niet openstelde om wapenleveranties naar de Gazastrook niet toe liet.
  De leider vergelijkt de strijd in de Gazastrook met de Joden vernietiging door de nazi's in de jaren '40-'45. Het is niet de eerste keer dit jaar dat Bin Laden aandacht opeist voor de terreurgroeperingen die alle Joden uit wensen te roeien.
  Verder riep Bin Laden op tot steun aan de opstandelingen in Irak. "Er moet een commissie van toegewijde, islamitische geleerden worden opgericht. Zij zullen eerst moeten strijden om Irak te verlossen van onze zionistische onderdrukkers. Daarna zullen wij gezamelijk de strijd voortzetten om Jordanië en de Palestijnse gebieden te heroveren, met Jeruzalem als ultiem doel."
  Volgens het Amerikaanse IntelCenter in Washington, dat gespecialiseerd is in de analyse van terrorisme, wordt in de boodschap mogelijk voor de eerste keer openlijk tot rechtstreekse aanvallen opgeroepen ter ondersteuning van de PLO. Bin Laden eist daarin dat extremisten uit Irak zich via Jordanië naar Samaria en Judea (ook wel de Westelijke Jordaanoever genoemd) te begeven.
  Dat hij nu tot praktische en tactische stappen aanzet, is een duidelijke teken van een mogelijk versterkte activiteit van al-Qaëda in de regio. Het is waarschijnlijk dat in Jordanië en in de grensregio met Israël het gevaar voor aanslagen is toegenomen, aldus IntelCenter.
  De authenticiteit van de audioband kon niet worden geverifieerd. Hij plaatste voor het laatst op 14 januari een geluidsboodschap op het internet.
  Beluister hier een vertaling van de boodschap
  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl