bekijkhetmaar.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Antisemitisme Groot-Brittannië
  Antisemitisme in Groot-Brittannië
  JERUZALEM - De Israëlische historicus prof. Robert Wistrich beschouwt Groot-Britanië als ,,het hart voor antisemitische tendensen in Europa''. Volgens Wistrich zou "het loslaten van de christelijke wortels in wat ooit de meest bijbelgetrouwe cultuur was, heeft Groot-Brittannië gemaakt tot hét Europese centrum van antisemitisme", schreef The Jeruzalem Post vorig jaar april.

  Volgens Wistrich heeft dat loslaten van de Bijbel de betrekkingen tussen Israël en Groot-Brittannië veranderd en het Britse begrip voor de Joodse aanwezigheid in het Heilige Land aangetast. Als bewijs van die omslag noemt hij het pleidooi van aartsbisschop van Canterbury voor de invoering van delen van de islamitische sharia. Uit onderzoek van de Britse krant The Sunday Telegraph bleek in 2004 dat 40 procent van de Britse islamieten vondt dat moslims volgens hun eigen rechtssysteem zouden moeten worden berecht. Drie jaar later werd een sharia-tribunaal in het leven geroepen. Dit tribunaal kent sinds kort de zelfde rechtsgeldigheid als die van een normale rechtbank. In feite begonnen de islamitische rechtbank-tribunalen al in augustus 2007 met het behandelen van de sharia-beslissingen. Zij hebben meer dan 100 gevallen behandeld die variëren van islamitische echtscheiding en erfenis tot overlast voor buren. Groot Britanië is het eerste Europese land dat een sharia kent.

  Niet nieuw
  Niet dat het antisemitisme in Groot-Britanië helemaal nieuw is. "De antisemitische traditie is al eeuwenoud in Groot-Brittannië", stelt Wistrich. Hij wijst erop dat in 1290 koning Edward I alle Joden liet verbannen uit het Britse koninkrijk en daarmee de eerste was in het toenmalige Europa. De Joden konden pas terugkeren, nadat Oliver Cromwell in 1656 de macht had overgenomen van het koningshuis.
  Ook de Engelse literatuur, cultuur en media zijn doortrokken van antisemitisme. Zo waren het de Britten die tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden de toegang tot het thuisland (wat twintig jaar daar voor al door de Brit Balfout al aan de joden had toebedeeld) ontzegden en was het oorlogspremier Churchill die het islamitische document steunde een veilig heenkomen voor de Joden sterk beperkte. "In de Britse media zullen PLO aanslagen ook nooit worden toegeschreven aan 'terroristen', maar aan 'militanten'," aldus Wistrich.
  De antisemitische houding wordt versterkt door het groeiende aantal radicale moslims in Groot-Brittannië en door zwak leiderschap onder de Britse Joden. In het Verenigd Koninkrijk wonen 1.600.000 moslims en 350.000 joden.

  Oplaaiende antisemitisme
  Britse parlementariërs constateren een golf van antisemitisme tegen Joden in Groot-Brittannië sinds het Israëlische tegenoffensief in de Gazastrook, dat einde 2008 werd ingezet. Een synagoge was het doelwit van een aanslag, andere joodse gebedshuizen werden beschadigd.
  Ook zijn Joden uitgescholden en bedreigd. De parlementairiërs riepen op tot verdraagzaamheid.

  Reacties

  bekijkhetmaar op 16-01-2009 19:33
  Brits parlementslid noemt IDF acties 'nazi-methodes'
  LONDEN - Een Brits parlementslid heeft de Israëlische overlevingsstrijd tegen de moslim terroristen die de Joodse staat vanuit Libanon, Syrië, Jordanië en de Gazastrook leverd vergeleken met de methodes die de nazi's gebruikten. Gerald Kaufman is lid van de Labourpartij van premier Gordon Brown.
  De Labour-MP eiste voorts een embargo op de wapenverkopen aan Israël, maar dat laatste heeft minister van Buitenlandse Zaken en partijgenoot David Miliband al bij voorbaat uitgesloten.
  De linkse parlementairier Kaufman maakte zijn opmerkingen donderdag tijdens een debat in het Lagerhuis. Hij vergeleek het Israëlische offensief met wat zijn grootmoeder in de Tweede Wereldoorlog overkwam.
  "Zij lag ziek te bed toen de nazi's haar geboortedorp in Polen binnenkwamen (...) Een Duits soldaat heeft haar in haar bed doodgeschoten. Mijn grootmoeder is niet gestorven om te rechtvaardigen dat Israëlische soldaten Palestijnse grootmoeders in Gaza doodschieten", zei Kaufman. Helaas vergat Kaufman de vergelijking eveneens andersom te maken, door te stellen dat Hamas net als de nazi's Joodse burgers ion hun huizen aan valt met maar één motief: Alle Joden uitroeien.
  Hoewel het niet Israël is die haar bestaansrecht zoekt in de Shoa, de zionistische beweging bestond ruim veertig jaar voor de Shoa, gebruikt Kaufman wel de Shoa als uitganspunt van het bestaansrecht van de Joodse staat. "De Israëlische regering klaagt de goyims (niet-Joden) aan voor de bloedbaden onder de Joden tijdens de Shoa," zei hij. Kaufman ging zelf verder hij stelt dat de Shoa gebruikt zou worden om "de moord op de Palestijnen te rechtvaardigen." Zou Kaufman niet in de gaten hebben dat het afschieten van raketten op de burgers van Israël een oorlog tegen Hamas in de Gazastrook en tegen aanval zou rechtvaardigen? Ik hoop toch echt dat Kaufman slim genoeg is om dat in te zien, anders is Groot Britanië (het land dat de puinhopen in 1948 achter zich had gelaten) echt gedoemt ten onder te gaan.
  Blijkbaar was de socialist goed op dreef toen hij aan het woord was in the House of Lords. "De uitleg van Israël als waren veel van de Palestijnse doden eigenlijk militanten, 'werd ook door de nazi's gebruikt'," verdedigde Kaufman zijn vergelijking met de nazi's. "Ik denk trouwens dat de Joden die in het getto van Warschau voor hun leven vochten door de nazi's ook als militanten bestempeld hadden kunnen worden." Hierbij lijkt Kaufman vergeten te zijn dat:
  - deze 'terroristen' nooit raketten af hebben geschoten op Duitse burgers
  - deze 'terroristen' nooit een restaurant binnen gingen met een bomgordel om met de intentie zo veel mogelijk Duitse burgers te vermoorden
  - deze 'terroristen' nooit het geweer vuur hebben geopend op spelende kleuters in een speeltuin
  Niet dat Kaufman Hamas - 'een door en door slechte organisatie'- een warm hart toedraagt, maar zij 'werd wel democratisch verkozen'.
  bekijkhetmaar op 19-01-2009 14:48
  Britse academici: "Israël moet de strijd tegen Hamas verliezen"
  LONDEN - Een groep Britse geleerden heeft opgeroepen dat Israël de strijd tegen Hamas in de Gazastrook moet verliezen. "De strijd in Gaza is de laatste fase van de strijd tegen Israël sinds het leed dat de Palestijnen in meer dan 60 jaar is aangedaan."
  Vrijdag werd een brief geplaatst in de Britse krant 'The Guardian'. Onder de brief staat eveneens "Een raket aanval op Israël is niet genoeg. Daarmee win je de strijd niet, er is maar één oplossing: 'Israël moet totaal worden vernietigd'. Dan pas krijgen de Palestijnen vrijheid. (...) Israël heeft de Palestijnen, in Gaza en de West Oever opgesloten in een grote gevangenis en is hen langzaam maar zeker aan het uithongeren. Israël zou zelf moeten ervaren hoe het is om achter een hek te zitten en geen voedsel meer aangevoerd te krijgen".
  De brief is ondertekend door meer dan 300 handtekeningen van Britse academici vanuit het hele land. Onder de ondertekenaars staat ook de handtekening van de Egyptenaar Mona Baker. Hij stuurde in 2002 twee Israëlische academici, Dr. Miriam Schlesinger van de Bar-Ilan Universiteit en Prof. Gideon Toury van de Tel Aviv Universiteit, weg omdat zij werkzaam zijn voor 'het zionistische regime'.
  Ook de handtekening van Haim Bresheeth prijkt op de lijst. Bresheeth is actief in het boycotten van uitwisselingsstudenten tussen Israël en Groot-Brittannië.
  bekijkhetmaar op 29-01-2009 16:02
  Britse socioloog: antisemitisme in Europa groeit
  LONDEN - De Britse socioloog Frank Furedi weet dat hij zich op gevoelig terrein waagt en begint daarom met een waarschuwing: het is moeilijk een volwassen discussie te hebben over antisemitisme. Maar in een afgewogen artikel doet hij daar toch een poging toe. En na een analyse van ontwikkelingen in Denemarken, Nederland, Frankrijk, Spanje en Italië komt Furedi tot de conclusie dat het antisemitisme in Europa aan het toenemen is.
  Hij maakt zich daarbij vooral zorgen om de achteloosheid waarmee wordt gereageerd op antisemitische uitlatingen. "The most worrying dynamic in Europe today is not the explicit vitriol directed against Jews by radical Muslim groups or far-right parties, but the new culture of accommodation to anti-Semitism. We can see the emergence of a slightly embarrassed ‘see nothing, hear nothing’ attitude that shows far too much ‘understanding’ towards expressions of anti-Semitism".
  Steeds vaker en makkelijker verandert legitieme kritiek op Israël in onaanvaardbare uitingen van antisemitisme, vindt Furedi. Die tendens wordt in zijn ogen ook zichtbaar in een andere omgang met de holocaust. "The metamorphosis of anti-Israel feeling into anti-Jewish feeling has been paralleled by a growing tendency to detach the Holocaust from its historical context. Increasingly, the Holocaust is discussed not as a specific historic incident in which Jews were the victims, but as a recurring phenomenon - we now have many ‘holocausts’ - which crops up again and again in human history, from Auschwitz to Bosnia to Darfur. This not only disassociates the Holocaust from its Jewish victims; it also means that the Holocaust can be recycled as a moral condemnation of Israel itself, and of the people associated with Israel".
  De reden dat Furedi naar Nederland verwijst, is de aanwezigheid van SP-Kamerlid Harry van Bommel bij een anti-Israël demonstratie waarop antisemitisme leuzen werden geroepen, lees daarvoor Van Bommels weblog (http://harryvanbommel.sp.nl:80/weblog/2009/01/24/auschwitzherdenking-gepolitiseerd/).
  In Denemarken hebben scholen volgens Furedi geweigerd Joodse leerlingen toe te laten omdat dit spanningen zou kunnen geven met moslim-leerlingen.
  Niels op 10-02-2009 09:39
  Britse diplomaat riep "Fucking Israëliërs, fucking Joden"
  LONDEN - In Groot-Brittannië is een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken aangehouden nadat hij openlijk de Joden had beledigd tijdens het Israëlische offensief tegen de PLO in de Gazastrook. Dat schrijven de kranten Daily Mail en Daily Telegraph.
  Tijdens een bezoek aan een sporthal in Londen riep de 47-jarige diplomaat 'Fucking Israëliërs, fucking Joden'. Op een televisietoestel werden beelden getoond van de bombardementen in de Gazastrook. Hij zei ook "te hopen dat de Israëlische troepen van de kaart worden geveegd."
  Na langdurige raket beschietingen op Israël door PLO terreurgroeperingen zoals Hamas en de Islamitische Jihad viel het IDF op 27 december de Gazastrook binnen. In de daaropvolgende 22 dagen werden 1.2 Arabieren, voornamelijk terroristen, gedood. Sinds 18 januari is er een staakt-het-vuren, dat evenwel al meerdere keren werd geschonden door raketaanvallen door de PLO en represailles door het IDF.
  De politie bevestigt intussen dat de diplomaat, die een Midden-Oosten-expert zou zijn, werd aangehouden voor aanzetten tot religieuze haat. Kort na zijn aanhouding mocht hij weer naar huis. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet zeggen om welke medewerker het precies gaat.
  Niels op 06-03-2009 16:39
  Britten harder jegens Israël
  LONDEN - De tijd waarin Europa zich alleen maar 'bezorgd' verklaarde over de Israëlische bouw in de omstreden gebieden (Samaria en Judea en toen nog de Gazastrook), lijkt devinitief voorbij, en het is Groot-Brittannië dat het activistische voorbeeld geeft.
  Deze week werd bekend dat de Britten niet langer van plan zijn hun ambassade in Tel Aviv te verhuizen naar een gebouw dat gedeeltelijk in handen is van een nederzettingenbouwer.
  De nieuwe trend wekt bezorgdheid in Israël vooral nu Benjamin Netanyahu zijn collega Avigdor Lieberman, leider van Yisraeel Beitenoe wil benoemen als zijn minister van Buitenlandse Zaken. Lieberman woont in de Nokdim, in Judea. Als Netanyahu een rechtse coalitieregering vormt - en daar ziet het naar uit - zal hij niet om Lieberman heen kunnen.
  Netanyahu's regering zal niet stoppen met de woningbouw in de huidige Joodse plaatsen van Judea. In 2005 zijn de meeste Joodse plaatsen in Samaria 'Joden vrij' verklaart. In Judea ongeveer een half miljoen Joden het aantal groeit drie maal zo snel als de Joodse bevolking binnen de grenzen van voor 1967.
  Linkse- en islamitische groeperingen in Groot-Brittannië en elders hebben moeite met de nauwe economische band tussen de Europese Unie en Israël. "Zo lang er nog altijd industrieën in 'bezet gebied' zijn die het etiket 'made in Israël' voeren, moeten wij Israël blijven boycotten," menen antisemitische groeperingen. De Britten proberen de EU te bewegen tot een strikter beleid.
  In september stak een storm van protest op toen een Israëlisch dagblad meldde dat de Britse ambassade in Tel Aviv zou verhuizen naar de Kirya Toren, een kantoorgebouw in het centrum. Het gebouw was toen geheel in handen van investeringsbedrijf Africa-Israel, eigendom van Lev Leviev. Leviev investeert aanzienlijke bedragen in de bouw in Judea. Momenteel is Leviev 49 procent eigenaar van het gebouw.
  In een reactie op het nieuws plaatste een groep bekende Israëlische-Arabieren een open brief in The Guardian. Onder druk van de moslim lobby en hun aanzwellende protesten werd er een debat belegd in het Britse parlement. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelde daarop vragen aan Africa-Israel, maar vond het deze week ontvangen antwoord onbevredigend. Daarop besloot ze devinitief dat de huur niet door zou gaan.
  De Britse ambassade verdedigt het afblazen van de huurplannen als een nieuwe beleidslijn. "De Britse regering heeft de nederzettingen altijd als illegaal beschouwd, maar sinds een paar maanden zoeken we naar manieren om een verandering te bereiken."
  Niels op 10-03-2009 10:58
  Eén op de vier Britse kinderen weet niet was Auschwitz is
  LONDEN - De Joodsegemeenschap in Londen luid de alarmklok na een onderzoek waarbij aan meer dan 1.000 leerlingen tussen 11 en 16 jaar de vraag werd gesteld of ze weten wat Auschwitz is. Tien procent van de tieners heeft geeft eerlijk aan dat ze geen idee hebben wat Auschwitz is. Terwijl vijftien procent het wel denkt te weten, maar er compleet naast zit.
  Uit onderzoek blijkt dat:
  - 10 % heeft geen idee
  - 8% denkt aan het een buurland van Duitsland is
  -2% zegt aarzelend dat het een religieus festival is
  - 2% van de Britse schoolkinderen ervan overtuigd is dat Auschwitz de naam van een biertje is.
  - 1% antwoord: "Dat is toch dat goedkope brood van de supermarkt? Ja, dat heb ik wel eens gegeten"
  - 2 % komt met uit één lopende antwoorden, waarvan de meeste er ingeslopen zijn door de nazi vergelijkingen met Israël van de afgelopen periode.

  De Joodse gemeenschap in Londen grijpt het onderzoek aan om het gebrek aan kennis over Auschwitz aan te kaak te stellen.
  Niels op 24-03-2009 16:33
  Canada weerd Brits parlementslid met Hamas-sympathieën
  TORONTO - Het Britse parlementslid George Galloway kreeg van de Canadese Autoriteiten geen toestemming om het land binnen te komen. Drie jaar geleden was Galloway al iets soortgelijks voorgevallen, toen hem de toegang tot Egypte werd ontzegd.
  Galloway (54) was van plan om op 30 maart een toespraak te geven op het forum 'Resisting War from Gaza to Kandahar' in Toronto. In Londen zei hij dat hij gerechtelijke stappen zal nemen tegen het Canadese besluit. Ottawa baseert zich op Sectie 34(1) van zijn immigratiewet. Die moet de Canadezen "beschermen tegen mensen die het terrorisme financieren, steunen of terreurdaden begaan."
  Galloway heeft recent een actie ondernomen om Hamas van diverse voorraden te voorzien. Voor de Canadese overheid staat dit gelijk met het financieel steunen van een terreurorganisatie, ook in Canada staat Hamas op de lijst van terreurbewegingen.
  Een woordvoerder van de Canadese minister van immigratie, Jason Kenney, maakte al duidelijk dat Ottawa niet op zijn besluit terug zal komen. In op diplomatiek vlak vrij ongewone bewoordingen werd Galloway een "straakhoek-Cromwell" genoemd.
  Galloway, is wegens zijn kritiek op de Britse deelname aan de strijd in Irak uit de Labourpartij gezet en heeft daarna een eigen partij opgezet onder de naam Respect-partij. Hij word officieel geweerd uit het Britse parlement uit veiligheidsoverwegingen, hetgeen door Galloway word bestempeld als "idioot" en "schandelijk".
  In de Britse media wordt de Canadese weigering niet (alleen) in verband met Galloway's "Hamas-sympathieën" gebracht, maar ook met de uitgesproken kritiek van Galloway op de Canadeese aanwezigheid in Afghanistan.
  De Nederlandse politicus werd de toegang naar het Britse koninkrijk ontzegd. Op 13 februari 2009 wilde hij toch dit land binnen, maar voordat hij het vliegtuig kon verlaten werd hij door de Britse veiligeidsdienst weer terug gestuurd. Wilders werd geweigerd omdat hij opnelijk kritiek heeft geuit op extremistische moslim organisaties. Wilders was vanaf 1989 politicus namens de VVD. Hij stapte op 3 september 2004 uit deze fractie, en richtte de Partij voor de Vrijheid (PVV) op.
  Niels op 25-03-2009 13:00
  Vereren christenen en moslims de zelfde G'd als de joden?
  "Nee," is de resolute mening van de adviseur van Tony Blair, Christopher Catherwood. De theoloog is van mening dat zijn geloof, het christendom, het enige ware geloof is dat de wereld kent. "Hij verhoort de gebeden uitsluiten van hen die Hem aanroept in de naam van Zijn Zoon, Jezus Christus," meent Catherwood. Daarmee slaat hij direct een kloof tussen zijn geloof en alle andere geloven.
  Christopher Catherwood analyseerde, na 11 september 2001, de drie Abrahamitische religies, jodendom, christendom en islam, en brengt de verschillen in kaart. Vervolgens heeft hij zijn analyse gebundeld in een boek genaamd "Verschillen tussen islam, christendom en jodendom".
  Catherwood's vader was vicevoorzitter van het Europees Parlement, Fred Catherwood. Hij woont in dat deel van Engeland waar men zich angstvallig vastgehoud aan zijn puriteinse wortels. Daardoor heeft de universiteitsstad Cambridge zelfs de bijnaam ”Britse biblebelt” gekregen. Catherwood steekt zijn waardering voor het puriteinse gedachtegoed niet onder stoelen of banken.
  Volgens Catherwood zouden bekeerde moslims een uitzondering vormen. "Als Arabische christenen bidden tot Allah, bidden ze niet tot de g'd van de islam, maar tot de vader van Jezus Christus, die in de Schrift is geopenbaard," zegt Catherwood. "Hoewel ook jodendom en islam openbaringsreligies zijn, kent alleen het christendom de openbaring van de enige ware G'd. Het christelijk geloof is bovendien een persoonlijk geloof, terwijl de islam een ”boekreligie” met ”boekverering” is, zonder persoonlijke relatie met Allah," is vervolgens de mening van hem.
  Catherwood benadrukt dat in veel morele kwesties moslims aan dezelfde kant staan als christenen. "De islam kent Jezus Christus (Isa) ook daarnaast is zij ook tegenstander van het toenemende materialisme, secularisme en postmodernisme. In veel ethische kwesties (zoals abortus, homohuwelijk) vinden christenen en moslims elkaar," Catherwood waardeert dit als algemene genade. Minpuntje is echter volgens hem dat "Isa niet is meer dan een profeet onderweg naar dé profeet, Mohammed. Isa is voor hen geen G'd en is niet gestorven aan het Kruis."
  Dat ook het jodendom de profeet Joshua bat Nazareth (Jezus uit Nazareth) kennen blijkt voor Catherwood totaal geen meerwaarde te hebben, net zo min als dat het Oude Testamanet volledig gestoeld is op de Thora. De enige uitspraak waaruit blijkt dat joden niet het allerslechtst is, is dat hij opmerkt dat "de grootste schade die tegenwoordig wordt toegebracht aan de joodse godsdienst is de groep joden die in geen enkele religie meer geloven,” zo stelt hij.

  Het boek is te koop voor € 18,50. Uitgeverij Drukker Voorhoeve te Kampen. ISBN 978 90 297 1887 5; 191 blz.; € 18,50.
  Niels op 03-05-2009 10:47
  Britse luchtvaartmaatschappij ”delete” Israël
  LONDEN - De Britse luchtvaartmaatschappij BMI (British Midlands) heeft verwijderde Israël van de elektronische landkaart die de passagiers tijdens vluchten van Londen naar Tel Aviv in Israël werd getoond.
  In plaats van het gewiste Israël werd op de kaart de positie en de richting van Mekka de hele tijd zichtbaar aangegeven.
  Volgens de luchtvaart maatschappij werd Israël van de kaart geveegd "uitdrukkelijk met de bedoeling dat islamitische passagiers zich niet beledigd zouden voelen," verweert de woordvoerder van BMI zich.
  Opdat de reizigers naar Israël aan de hand van de weergave niet bang zouden moeten zijn om in Plaats van op het vliegveld David Ben-Goerion in het witte niets te landen, gaf men de omgeving Arabische namen die uit de tijd van de Britse bezetting.
  BMI beroept zich hierbij op puur ”rekening houden met” en bestrijdt het een of andere politieke doel na te streven. De kaarten zouden eigenlijk voor vluchten naar islamitische landen (Saoedi-Arabië, Syrië, Libanon en Iran) zijn ontwikkeld en alleen per ongeluk gebruikt zijn op de vlucht naar Tel Aviv.
  De Israëlische minister van Transport zei dat wie aan Israël geld zou willen verdienen in ieder geval niet het bestaan van de staat zou moeten ontkennen.
  Eerder raakte de luchtvaart maatschappij in opspraak nadat een stewardess op staande voet was ontslagen omdat zij geen abaya wilde dragen. De stewardess moest invallen voor een collega om op Saoedi-Arabië te vliegen, hoewel zij tijdens haar sollicitatie duidelijk aan had gegeven niet op zulke langeafstandsvluchten te willen vliegen.
   Bron:
  • www.pi-news.net
  Niels op 19-05-2009 21:09
  Antisemitische imam weigert boete te betalen
  LONDEN - De Britse haatprediker Hamza al-Masri (Abu Hamza) weigert de boete te betalen die hem door de rechtbank werd opgelegd. De belastingbetaler dreigt nu te moeten opdraaien voor de 1.130.000 euro boete.
  Twee jaar geleden werd de inmiddels 51-jarige Hamza als haatzaaier veroordeeld tot zeven jaar celstraf en het betalen van de juridische kosten van meer dan 1,1 miljoen euro. De rechter wilde het huis van Hamza laten verkopen om daarmee de boete te kunnen betalen. Maar nu blijkt dat hij het huis op naam heeft laten zetten van zijn in Egypte wonende zus.
  De eenogige en eenarmige imam, van de Londense 'Finsbury Park moskee', zit al gevangen sinds februari 2006. Hij werd veroordeeld tot zeven jaar aanzetten tot rassenhaat en tot moord op niet-moslims. Vooral de Joden kregen het zwaar te verduren tijdens de vele preken in de diverse moskeeën. Naast imam in de Finsbury Park moskee was hij gast imam in vele andere islamitische gebedshuizen. Tijdens de rechtzaak was hij "uiterst correct gekleed in westerse kleding," zoals The Sun dat omschreef.
  Hamza is van origine een Egyptenaar en zag kans zich in Groot Brittannië te vestigen middels een schijnhuwelijk. Londen besloot hem midden 2003 zijn Britse nationaliteit af te nemen na aantijgingen dat hij het terrorisme steunde.
  Begin 2003 viel een antiterreureenheid van de politie de moskee van Hamza in Noord-Londen binnen. De extremistische imam kreeg te horen dat hij niet langer in het gebedshuis mocht preken. De imam sprak voortaan buiten de moskee zijn volgelingen toe.
  Naar verluidt zouden terroristen die de aanslagen van 11 september 2001 op de Verenigde Staten pleegden, regelmatig de moskee in Noord-Londen hebben bezocht. De imam beweert dat hij nooit personen voor het al-Qaëda rekruteerde. "Ik ben een groot bewonderaar van al-Qaëda-topman Bin Laden, maar heb nooit jihadisten aan hem kunnen leveren," beweerde Hamza die in de jaren negentig in Afghanistan vocht. Door de verwondingen die hij daar opliep, heeft hij nog maar een oog en een stalen haak in plaats van zijn rechterhand.
  Hij werd oorspronkelijk gearresteerd op basis van een uitleveringsverzoek van de Amerikaanse autoriteiten in mei 2004. "Hamza is onderdeel was van een mondiaal complot tot het voeren van een heilige oorlog, of jihad, tegen de Westerse landen," beweerde Washington. De Amerikaanse autoriteiten wilden hem ook terecht laten te staan voor de ontvoering van 16 westerse toeristen in Jemen die in 1998 plaats had gevonden. Tijdens een bevrijdingsactie van het Jemenitische leger kwamen toen vier gijzelaars om het leven. Al-Masri heeft in de staat Oregon een trainingskamp voor al-Qaëda opgezet. Hamza leverde de groep gijzelnemers een satelliettelefoon, verklaarde de Amerikaanse minister van Justitie John Ashcroft donderdag. De Londense imam werd tijdens de gijzeling driemaal in zijn woning vanaf die satelliettelefoon gebeld.
  Daarnaast was verzamelde hij geld in tijdens zijn gebedsdiensten die hij naar de twee grootste PLO groeperingen, Hamas en al-Aqka Brigades, stuurde. Ook zou hij geholpen hebben bij de financiering van de reis van een aspirant-jihadist naar islamitische terreurtrainingskamp in de Gazastrook.
  De eenogige en gehandicapte voormalige imam van de Finsbury Park moskee in het noorden van Londen. Zijn villa, aan de 9 Albourne Road in London, is uitgewoond en in waarde gezakt naar 230.000 euro. Wanneer de Britse regering wel kans zou zien de villa te verkopen blijft er alsnog een gat over van 900.000 euro. "Dan moet de belastingbetaler de onbetaalde rekening van de extremist betalen", meldt een woordvoerder in The Sun. "Abu Hamza doet alweer alsof zijn neus bloedt."
   Bron:
  • Volkskrant
  • De Standaard
  • Nieuwsfeiten
  • The Sun
  • Asharq al-Awsat
  • Eur-lex Europa
  • TROUW
  Niels op 24-07-2009 15:03
  Antisemitisme in Groot-Brittannië ruim verdubbeld
  LONDEN - In het eerste halve jaar is het geweld tegen Joden en de intimidatie van Joden in Groot-Brittannië explosief gestegen, laat de Joodse organisatie Community Security Trust (CST) weten.
  Het CST kreeg in de in de eerste zes maanden van dit jaar 609 meldingen binnen. Dat is een verdubbeling in vergelijking het aantal antisemitische incidenten over geheel 2008. "Laten we hopen dat er dit jaar geen meldingen meer binnen hoeven te komen." Tijdens, Operatie Gegoten Lood in januari, bereikte het antisemitisme een piek. De meeste meldingen kwamen binnen over lichamelijk geweld, graffiti op gebouwen en schending van graven. Er kwamen soms meer dan negen meldingen per dag binnen. Hoewel er zowat dagelijks demonstraties werden gehouden tegen het offensief dat Israël in december en januari in Gaza, waarbij antisemitisme posters en spandoeken werden mee gezeuld, kwamen daar geen meldingen over binnen.
   Bron:
  • SAM
  Niels op 17-08-2009 13:35
  Douglas Murray wil niet alleen uitzondering voor moslims
  LONDEN - In Groot-Brittannië bieden sommige zwembaden speciale zwemsessies aan voor moslims. Daarbij moeten alle zwemmers - ook niet-moslims - zich kleden naar de voorschriften van de islam, meldt de Daily Telegraph. Vrouwen moeten hun lichaam bedekken van de nek tot de enkels, en ook mannen moeten een zwembroek aantrekken die reikt van hun navel tot aan hun knieën. Wie dat niet doet, komt er niet in. Mannen en vrouwen zwemmen trouwens apart.
  De speciale sessies hebben als gevolg dat niet-moslims niet binnen mogen, wat zorgt voor veel kritiek. Tegenstanders menen dat ze de verschillen en gevoelens van misprijzen tussen moslims en niet-moslims versterken. Zij stellen dat er gezien de wet op "gelijke behandeling" en "" vrijheid van geloof" een keus gemaakt moet worden:
  1. Het zwembad houden zoals het nu is
  2. Rekening houden met elke, dus niet alleen met moslims
  "Niet-moslims zien deze extremistische eisen als een voorbeeld van moslims die dingen willen aangepast zien aan hun levensstijl, terwijl er geen gelijkaardige zaken georganiseerd worden voor hindoes, boeddhisten of joden," zegt directeur Douglas Murray van het Centrum voor Sociale Cohesie. "Het plaatst gematigde moslims ook in een ongemakkelijke positie, daar het ten onrechte suggereert dat ze niet devoot genoeg zijn, gewoon omdat ze geen hoofddoek dragen in het zwembad."
  "We respecteren dat bepaalde religieuze groepen, zoals moslims, strikte regels hebben voor sportactiviteiten", zegt een woordvoerder van de lokale overheid in Croydon. "We bieden deze sessies dus aan na een vraag vanuit de lokale gemeenschap."
  In het zuiden van Londen organiseert het zwembad van Croydon elke zaterdag en zondag aparte sessies van anderhalf uur voor moslims. Aangepaste kledij zoals een boerkini is daarbij verplicht, hoewel andere zwembaden, zoals dat van Blackbird Leys, ook gewone badpakken toelaten tijdens speciale sessies voor moslimvrouwen.
   Bron:
  • The Times
  Niels op 25-10-2009 15:14
  Populariteit Griffin gestegen na tv-optreden
  LONDEN - Nicholas (Nick) John Griffin, negationist en de leider van de extreemrechtse British National Party (BNP), zal het zich niet beklagen dat hij door de BBC werd uitgenodigd voor het politieke praatprogramma 'Question Time'. Uit een enquête die achteraf werd gehouden, onder de kijkers, zou 20% van de Britten "overwegen om voor Griffins partij te stemmen".
  Onderwijl hielden honderden mensen een betoging voor de studio van de BBC, omdat de omroep iemand aan het woord liet die negationist is (de Shoa ontkent) en enkel blanken toelaat tot zijn partij.
  Het onderzoek mag niet representatief genoemd worden omdat een groot deel van de kijkers, die tegen de standpunten van Griffin zijn, vooraf afhaakten.
  Het tv-optreden van Griffin werd door acht miljoen Britten bekeken, in juli 2005 telde het Britse Koninkrijk 60,4 miljoen inwoners, uiteindelijk keken 7,5% is dus 4,53 miljoen hebben gekeken. Daarvan heeft 20% (0,9 miljoen) aangegeven te overwegen op deze partij te stemmen.
  Griffin werd in de jaren negentig verkozen tot leider van het BNP, kort nadat hij was veroordeeld voor het aanzetten tot rassenhaat en negationisme. Opvallend is dat hij tijdens Operatie Gegoten Lood, begin dit jaar, duidelijk partij koos voor Israël.
  "Ik ben de meest verafschuwde man in Groot-Brittannië in de ogen van hen vertegenwoordig ik de nazi's van Groot-Brittannië," zei hij. "Toch is er in Groot-Brittannië een hele grote groep nazi's die een hekel aan mij hebben omdat ik de British National Party heb gebracht tot wat het nu is. Tijdens de gevechten tussen Israël en de Gazastrook was onze partij de enige die volledig achter het recht van Israël stond. Israël heeft het volste recht te strijden tegen het terrorisme van Hamas."
   Bron:
  • Reuters
  • Crime Site
  • http://www.youtube.com/watch?v=GZBrRzqg-Kw&feature=player_embedded
  • http://www.youtube.com/watch?v=MnLTdjbhEQs&feature=player_embedded
  • http://www.youtube.com/watch?v=oeDvTs9eIdw&feature=player_embedded
  • http://www.youtube.com/watch?v=RJRAv7lNsk0&feature=player_embedded
  • http://www.youtube.com/watch?v=9Yul5n9xffA&feature=player_embedded
  • http://www.youtube.com/watch?v=RvHa-D3zFhU&feature=player_embedded
  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl