bekijkhetmaar.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Antisemitisme Iran
  Ahmadinejad: "Israël moet van de kaart geveegd worden"
  TEHERAN - De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zei 26 oktober 2005 dat Israël 'van de kaart' moet worden geveegd. Ahmadinejad organiseerde een conferentie in Teheran met als onderwerp 'de wereld zonder zionisme'.
  "Zoals de imam zei, Israël moet van de kaart worden geveegd," stelde Ahmadinejad, verwijzend naar Ayatollah Khomeini, voormalig geestelijk leider van de islamitische republiek. Een golf PLO aanvallen zou de vernietiging van Israël moeten bewerkstelligen.
  "De instelling van het zionistische regime was een maatregel van de onderdrukker van de wereld tegen de islamitische wereld," hield de Iraanse president zijn publiek voor.
  De voormalige president Mohammed Khatami van Iran wilde juist een 'dialoog van beschavingen'. Hij wilde de verhouding tussen Iran en het Westen verbeteren, maar Ahmadinejad spreekt over een 'historische oorlog' tussen de islam en het Westen.
  De Iraanse president heeft daarna nog verscheidene keren gezegd dat Israël van de kaart geveegd moet worden.

  Nazi-Duitsland
  Ahmadinejad vergeleek, op 1 januari 2006, het optreden van Israël tegen de PLO met 'de nazi's in de Tweede Wereldoorlog'.
  Tegen het Iraanse persbureau ISNA zei Ahmadinejad 'dat het Westen zich de vraag moet stellen welke misdaden die in de Tweede Wereldoorlog zijn begaan, tegenwoordig niet door de zionisten worden gepleegd'.

  Negationisten
   
  Hakken in het zand
  .
  Op 11 december 2006 opende Ahmadinejad een conferentie over de Shoa (Holocaust) in Theran. De tweedaagse bijeenkomst was een platform voor negationisten, 'slimmerikken' die de moord op zes miljoen joden door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog ontkennen.
  Bij de opening verklaarde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki dat de conferentie niet is bedoeld om de Shoa te ontkennen of te bevestigen, maar om "denkers die in Europa hun opinie niet mogen uiten een mogelijkheid tot expressie te geven."
  Bij de tweedaagse bijeenkomst is een aantal bekende westerse negationisten aanwezig, onder wie de Fransman Georges Thiel en de Australiër Fredrick Toeben. Ook zijn er enkele orthodoxe rabbi's, die weliswaar niet ontkennen dat er genocide plaatsvond, maar die tegen het bestaan vroegtijdig uitroepen van de staat Israël zijn. Volgens hen zou de Messiach eerst moeten komen en dan pas een Joodse staat opgericht moeten worden, echter wel op het zelfde stuk land als dat ze nu is uitgeroepen. Voor deze groep orthodoxe rabbi's zou het geen meerwaarde hebben dat de Joodse staat is uitgeroepen. "Het maakt voor ons niet uit of dit bijbelse land nu Kanaän, Israël, Palestina of Jordanië heet. Wij wachten op de komst van de Messiach en dan pas zal het land volmaakt zijn."
  Volgens Ahmadinejad hebben de Joden gewoon een verhaal verzonden onder de naam 'Slachting van de Joden'. Ook meent hij dat de Joden maar een staat moeten stichten op Duits en Oostenrijks grondgebied.
  De Iraanse president heeft de Shoa (Holocaust) verscheidene keren een mythe genoemd.

  Nucleair Iran
  In samenwerking met Rusland is Iran in een ver gevorderd stadium van de ontwikkeling van 'nucleare producten'. Eén van de grootste oliproducerende landen van de wereld wil geen controlle toe laten in haar land, zodat de vraag is beantwoord of de productie uitsluitend bedoelt is om electriciteit op te wekken.
  Hoewel er inmiddels drie resoluties door de VN zijn uitgeschreven, blijft de deur voor de Internationaal AtoomEnergie Agentschap (IAEA). Wanneer IAEA-directeur Mohamed ElBaradei vragen steld over een eventuele productie van kernwapens komt het diplomatieke ontwijkende antwoord "Wij zullen de productie gebruiken voor het nut van onze bevolking". Dit antwoord kan net zo makkelijk de betekenis hebben dat ze uitsluitend word gebruikt voor 'electriciteit voor de Iraanse burgers' als voor 'kernwapens om de Arabische (lees 'Palestijnen') bevolking'.
  "Dat Iran kernwapens ontwikkelt, is nu wel duidelijk," meent het Netherlands Institute of International Relations Clingendael (Cligendael Instituut, het is een politiek-onafhankelijk kennisinstituut dat diverse aspecten van de internationale betrekkingen bestudeert). "Al jaren speelt het bewind in Teheran een kat-en-muis-spelletje met de controleurs van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) in Wenen, alsook met de 'EU-3' (Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië), die proberen de nucleaire geest nog in de fles te houden. Want het probleem is niet alleen dat een nucleair Iran kan leiden tot een kernwapenwedloop, maar tevens dat dit het einde kan inluiden van het fragiele netwerk van non-proliferatieverdragen."
  Het Cligendael Instituut meent dat het niet verwondelijk is dat Iran kernwapens wil. "Sinds enkele jaren is Iran letterlijk omsingeld door kernwapenlanden zoals Pakistan en Israël, en door regimes (Irak en Afghanistan) die nu onder Amerikaanse militaire curatele staan. Iran wordt door de Verenigde Staten gekwalificeerd als een onderdeel van de 'as van het kwaad'," aldus een woordvoerder in De Standaard van 11 augustus 2005.
  Wanneer Iran precies de nucleaire drempel zal overschrijden valt niet te voorspellen. Waarschijnlijk werkt Teheran al geruime tijd aan een breakout-optie, zodat Iran binnen korte tijd (waarschijnlijk slechts luttele maanden) met de aanwezige nucleaire technologie, materiaal en kennis een rudimentair kernwapenarsenaal kan vervaardigen. De machthebbers in Teheran kunnen een mogelijk (of vermeend) Amerikaans-Israëlisch plan om Iran 'preventief' aan te vallen als aanleiding aangrijpen om de nucleaire Rubicon rap zonder veel problemen over te steken.
  Maart 2007 besloot Rusland, de rechterhand in Irans nucleare technologie, opeens te stoppen met de levering van nucleaire brandstof aan Iran voor de bijna afgebouwde kerncentrale in het Bushehr. Met deze beslissing kwam een wending is het consequent weigeren door Rusland op de vraag in te gaan van de Verenigde Saten en Europa om hen te volgen in hun pogingen de nucleaire ambities van Teheran in te tomen.
  Westerse waarnemers maken uit de veranderde opstelling van Rusland op dat Moskou het risico beseft van een nucleair Iran vlak naast de deur, een indruk die wordt bevestigd door een anonieme bron in het Kremlin, aangehaald door de Russische krant Vedomosti. "Rusland zit niet te wachten op een Iran dat beschikt over een atoombom."
  Volgens Moskou wordt de dreiging van Iran zwaar overdreven en wil het regime in Teheran enkel uranium verrijken voor het opwekken van energie. Zouden de Iraniërs toch kwaad willen, dan nog hebben ze niet de militaire hardware in huis om een bedreiging te vormen voor Europa, laat staan de Verenigde Staten. Moskou gebruikt dat laatste als een belangrijk argument tegen het stationeren van onderdelen voor een Amerikaans rakettenschild in enkele Centraal-Europese landen. Tot slot, zeggen de Russen, werken sancties eenvoudig niet, of hooguit averechts.
   

  Reacties

  Pagina123
  Niels op 01-12-2009 11:08
  Iran voluit in verzet tegen IAEA
  TEHERAN - "Wij zien niet meer in waarom wij ons nog langer aan de regels, van het non-proliferatieverdrag, zouden moeten houden," verklaarde Ari Larijani, de voorzitter van het Iraanse parlement, maandag. Zondag kondigde Iran aan nog eens tien nucleaire opwerkingsfabrieken te bouwen, het besluit werd genomen nadat Teheran op de vingers werd getikt door het Internationale Atoomagentschap (IAEA).
  "Ik denk dat de geest van het verdrag wordt beschadigd door de houding van de twee macht hebbers [met een verwijzing naar Irans grootste vijanden Israël en de VS]," zei Larijani op een persconferentie. "Of je het non-proliferatieverdrag nog wel of niet meer onderschrijft, maakt helemaal niets meer uit." Daarmee heeft Larijani volledig gelijk. Het onderschrijven van het verdrag maakt het verschil ook niet, het er aan houden wel!
  Ali Akbar Salehi, hoofd van de Iraanse Atoomenergieorganisatie, benadrukte maandag dat Iran niet uit het verdrag wil stappen en herhaalde dat Mahmoud Ahmedinejad heeft gezegd dat kernwapens een zonde zijn.
  Doordat Teheran het verdrag heeft ondertekend, moet het ook inspecties van de atoomwaakhond IAEA toestaan. Afgelopen vrijdag werd Iran door het agentschap veroordeeld en namen de leden met een overweldigende meerderheid een resolutie aan waarin Iran wordt opgeroepen te stoppen met het verrijken van uranium, en de bouw van een kerncentrale te staken.
  Prompt maakte de geestelijk leider van het land bekend tien nieuwe opwerkingsinstallaties te zullen bouwen. "En dat besluit is het gevolg van de resolutie van de IAEA," verklaarde Salehi vervolgens. Waarmee hij de laatste twijfels over het motief wegnam.
  Barack Hussein Obama, president van de VS, noemde 'de plannen van Iran een ernstige schending van resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties'. Hervé Morin, de Franse minister van Defensie, zei maandag dat 'de internationale gemeenschap zich zo langzamerhand waarschijnlijk moet verbinden tot nieuwe economische sancties tegen Iran'. "Het is al wekenlang duidelijk dat de handreiking van Barack Obama en de handreiking van de internationale gemeenschap (...) niet werken. Daarbij geven geheime diensten ons informatie waardoor wij ervan overtuigd zijn geraakt dat het Iraanse nucleaire programma niet alleen een vreedzame doel dient."
  Guido Westerwelle, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, waarschuwde Iran voor nieuwe VN-sancties en zei dat 'het geduld van de wereld niet eindeloos is' en dat 'Teheran zich aan zijn internationale verplichtingen moet houden'.
  Hoewel Rusland al geruime tijd helpt bij de opbouw van een kernenergiecentrale bij Bushehr, maakt het zich toch 'ernstig zorgen over het besluit om een aantal opwerkingsfabrieken te bouwen'. Sergej Sjmatko, de Russische minister voor Energie, is momenteel op bezoek in Iran. Hij denkt echter dat er nog een goede kans is om de crisis met onderhandelingen op te lossen. "Niemand wil dat deze situatie verslechtert," voegde Sjmatko toe.
   Bron:
  • ANP
  Niels op 08-12-2009 13:23
  Erdogan: resolutie tegen Iran is te snel
  TEHERAN - Mahmoud Ahmadinejad, president van Iran, lijkt zijn gelijke gevonden te hebben. De Iraanse leider is drukdoende om een kernbom te maken om Israël te kunnen vernietigen en wenst niet in zijn voornemen gestoord te worden. Naar buiten toe zegt hij dat hij de kerneregie 'uitsluitend wil gebruiken ten gunste van zijn volk', maar inspecteurs toe laten om dit te laten controleren is er niet bij.
  Nadat Iran een voorstel was gedaan, waarin Rusland en Frankrijk de energie zouden verrijken zodat er geen bom gemaakt kon worden, probeerde Ahmadeinejad zijn antwoord uit te stellen. Ruim nadat het termijn van antwoorden verlopen maakte Teheran bekend nog eens tien nucleaire sites te willen bouwen, waarop het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) voor een resolutie tegen het islamitische land stemde.
  Recep Tayyip Erdogan, de eerste minister van Turkije, laat weten dat hij de resolutie van het IAEA 'te snel' vindt. Hij pleit ervoor het Iraanse atoomdossier opnieuw te bekijken.
  Vorige week stemden 25 landen van de 35 lidstaten binnen de gouverneursraad van het IAEA voor een resolutie die Iran veroordeelt voor zijn omstreden nucleaire programma en vraagt om de stopzetting van de bouw van een nieuwe nucleaire site in Fordo.
  "Ik meen dat deze beslissing te snel is gemaakt," verklaarde Erdogan tijdens een persconferentie in Washington. Eerder had Erdogan tijdens een ontmoeting met Barack Hussein Obama, de Amerikaanse president, al bevestigd dat "Turkije bereid is al het mogelijke te doen voor een diplomatische oplossing aangaande de nucleaire kwestie in eigen regio."
  Obama bevestigde dat Turkije een belangrijke partner is in het oplossen van de crisis die voortkomt uit de nucleaire ambities van Iran.
  Nadat Iran een voorstel was gedaan, waarin Rusland en Frankrijk de energie zouden verrijken zodat er geen bom gemaakt kon worden, probeerde Ahmadeinejad zijn antwoord uit te stellen. Ruim nadat het termijn van antwoorden verlopen maakte Teheran bekend nog eens tien nucleaire sites te willen bouwen, waarop het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) voor een resolutie tegen het islamitische land stemde.Recep Tayyip Erdogan, de eerste minister van Turkije, laat weten dat hij de resolutie van het IAEA 'te snel' vindt. Hij pleit ervoor het Iraanse atoomdossier opnieuw te bekijken. Vorige week stemden 25 landen van de 35 lidstaten binnen de gouverneursraad van het IAEA voor een resolutie die Iran veroordeelt voor zijn omstreden nucleaire programma en vraagt om de stopzetting van de bouw van een nieuwe nucleaire site in Fordo."Ik meen dat deze beslissing te snel is gemaakt," verklaarde Erdogan tijdens een persconferentie in Washington. Eerder had Erdogan tijdens een ontmoeting met Barack Hussein Obama, de Amerikaanse president, al bevestigd dat "Turkije bereid is al het mogelijke te doen voor een diplomatische oplossing aangaande de nucleaire kwestie in eigen regio."Obama bevestigde dat Turkije een belangrijke partner is in het oplossen van de crisis die voortkomt uit de nucleaire ambities van Iran.
   Bron:
  • Belga
  • Reuters
  Pagina123
  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl