bekijkhetmaar.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Antisemitisme Egypte
  Antisemitisme Egypte
  Wie aan Egypte en Joden denkt, gaat in gedachten vaak direct terug naar de tijd waarin de Joden als slaven dienden voor de Egyptenaren. De gedachten dat Egyptenaren haat blijven koesteren ten opzichtte van de Joden houd daar bij de meesten wel op. Sommigen zullen zich de Onafhankelijksoorlog (1947-1949), Sinaï-oorlog (1956), Zesdaagse Oorlog (1967) en de Jom Kippoeroorlog (1973) herinneren.
  Maar dat er meer strijd werd geleverd tegen de Joden door de Egyptenaren is bij veel mensen niet bekend.
  • In het jaar 1920 (dus 28 jaar voor de oprichting van de Joodse Staat) 85% van de Joodse bevolking uit Egypte uitgesloten van het staatsburgerschap.
  • Begin jaren '40 vonden de eerste pogroms plaats.
   In 1947 werd wettelijk bepaald dat nog maar 10% van de werknemers van bedrijven uit niet-Egyptenaren mocht bestaan, waardoor veel Joden hun baan verloren.
  • In 1948 kwamen minstens 70 Joden om bij bomaanslagen in Caïro en vele anderen bij anti-Joodse rellen, en werden er honderden opgepakt en hun bezittingen in beslag genomen.
  • Tot midden jaren '50 moesten minstens 34.000 Egyptische Joden vkuchten of werden verdreven naar Israël met achterlating van hun bezittingen.
  • Na de Suez oorlog van 1956 werden bijna 25.000 Joden uit Egypte verbannen en hun bezittingen geconfisqueerd, en 1.000 anderen gevangen gezet.
  • Na de Zesdaagse Oorlog in 1967 werd het merendeel van de 15.000 overgebleven Joden het land uit gezet, sommigen na maandenlange gevangenschap, mishandeling en marteling.
  • Nadat Egypte in 1979 vrede sloot met Israël werden de rechten van de overgebleven Joden hersteld, maar erkenning van de verdrijvingen en confiscaties is uitgebleven.
  Er is nauwelijks aandacht voor de geschiedenis van deze Joden en die uit andere Arabische landen, en veelal wordt gesuggereerd dat zij vrijwillig vertrokken. Er zijn veelmeer Joden uit Arabische landen gevlucht en verdreven als 'Palestijnen' uit Israël, en zij hebben grondbezit achtergelaten vier keer zo groot als Israël.
  Zij zijn in Israël of elders een nieuw leven begonnen maar hebben nooit enige compensatie gekregen.
  Het ene leed is niet tegen het andere weg te strepen, maar het totale gebrek aan aandacht voor deze vergeten groep vluchtelingen is schrijnend.

  De Moslimbroederschap
  Dat voluit "Het Genootschap van de Moslim Broeders" betekent, is de naam van een wereldwijde Islamistische beweging waartoe verschillende islamitische en politieke organisaties en partijen in het Midden-Oosten gerekend worden, alle toegewijd aan het motto: "Allah is ons doel. De Profeet is onze leider. De Koran is onze wet. De strijd is onze manier. Voor Allah sterven is onze hoogste verwachting." De eerste en belangrijkste Moslimbroederschap werd gesticht in Egypte in 1928.
  Vanaf het begin heeft de Moslimbroederschap zich hard gemaakt voor de verdrijving van de Joden.
  De in Egypte geboren Yasser Arafat, is aangesloten geweest bij de broederschap voordat hij in 1964 de PLO oprichtte.
  Vanuit de PLO zijn vele splintergroeperingen ontstaan. Hamas en Hezbollah zijn de PLO groeperingen de de meest nauwe banden met de broederschap onderhouden.

  Reacties

  Niels op 08-02-2009 12:51
  Egypte: arrestaties bij Gazabetoging
  CAÏRO - De Egyptische autoriteiten hebben vrijdag bij pro-PLO betogingen zesenvijftig personen gearresteerd, dat zei de Moslimbroederschap. Hamas is een afsplitsing van de Moslimbroederschap.
  De arrestaties werden verricht bij twee demonstraties die de Broederschap had georganiseerd in Nasr City, een noordelijke wijk van Caïro, aldus de verklaring. De demonstranten veroordeelden het Israëlische offensief tegen Hamas in de Gazastrook en eisten dat Egypte zijn grens met de Gazastrook zou openstellen. Er zouden zich gewelddadigheden voor hebben gedaan en het was dan ook onduidelijk waarom de arrestaties werden verricht. De Autoriteiten bevestigden dat er demonstranten waren gearresteerd maar zei dat het er veertig in plaats van zesenvijftig waren.
  Bij eerdere pro-PLO demonstraties in Egypte zouden ook al tientallen mensen gearresteerd zijn.
  Volgens het handvest op de website van het Moslimbroederschap streeft ze ernaar om een in haar ogen rechtvaardig Islamitisch Rijk en Kalifaat te stichten dat de hele islamitische wereld (inclusief groot 'Palestina') omspant, met het plan om stapsgewijs de islamisering van in meerderheid islamitische naties na te streven met alle wettelijke middelen die daartoe ter beschikking staan. Volgens critici staat de Moslimbroederschap aan de basis van de politieke islam en misschien wel alle hedendaagse terroristische organisaties van islamitische signatuur. De beweging heeft zich ten doel gesteld over de gehele wereld de islam zonder geweld door te voeren, alleen Israël zal ze met geweld veroveren, zo staat in het handvest.
  Niels op 16-05-2009 20:29
  Egypte arresteert 33 leden Moslimbroederschap
  CAÏRO - Donderdag en vrijdag heeft de Egyptische veiligheidsdienst 33 leden van de Moslimbroederschap gearresteerd. Dat heeft de veiligheidsdienst bekend gemaakt.
  De eerste dertien arrestaties werden donderdag uitgevoerd. Vrijdag werden nog eens twintig leden gearresteerd. De meeste leden werden in de Egyptische hoofdstad Caïro gearresteerd tijdens de 'Nakbah dag'. De herdenking van de nederlaag die het Arabische Legioen leed in de strijd tegen de oprichting van de Joodse staat Israël in 1948.
  Hoewel de Moslimbroederschap in 1954 officieel werd verboden werd zij in de jaren daarna nog steeds min of meer gedoogd door de Egyptische regering. Tijdens de verkiezingen in 2005 mochten leden van de broederschap zich verkiesbaar stellen voor de parlementsverkiezingen.
  De Moslimbroederschap draagt haar steentje bij aan de vernietiging van Israël, zij draagt zorg voor de grote wapenstroom voor de PLO groeperingen die in de Gazastrook zitten. Deze wapens worden via Rafah van Egypte de Gazastrook binnen gesmokkeld.
  Hamas en Hezbollah zijn gelieerd aan de Moslimbroederschap. In de afgelopen periode zijn er tientallen Hezbollah leden gearresteerd in Egypte omdat zij aanslagen in Egypte aan het voorbereiden waren, Hezbollah werd daar bij gestaan door de broederschap.
   Bron:
  • ANP
  • Bekijk Het Maar
  • Jerusalem Post
  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl