bekijkhetmaar.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Odessa
  Schuilnaam “Odessa”
  BERLEIN - Zij die belang stellen in de Shoah, zal het niet ontgaan zijn, dat de naam “Odessa” niet slechts voor de pittoreske stad op de Krim (Rusland) staat, maar ook de afkorting is voor een organisatie die de massale vlucht van beruchte Nationaal-Socialistische (Nazi) oorlogsmisdadigers bedreef.
  ODESSA, voluit in het Duits Organisation der ehemaligen SS-Angehörigen (vertaling: 'Organisatie van voormalige SS-leden'. Onder hen bevonden zich Adolf Eichmann (de architect van de Joden vernietiging), Klaus Barbie (Gestapochef die de geschiedenis in is gegaan als de ‘Slager van Lyon’) en Josef Mengele (kamparts die ‘dankzij’ zijn experimenten de geschiedenis in is gegaan als ‘dokter des doods’).
  Onbekend was tot nog toe de omvang en de systematische organisatie van deze vlucht langs de beruchte “ratlines”, de rattenlijnen die naar het veilige Argentinië voerden. Dat vereiste drie belangrijke voorwaarden: vluchthelpers met invloed, een bereidwillig opvangland, en veel geld.
  Onder de vluchthelpers waren niet slechts Zwitserse ambtenaren die nog kort tevoren in benauwde omstandigheden verkerende joden ervan afgehouden hadden de grens over te kunnen steken, maar het nu mogelijk maakten dat vervolgde Nazi’s naar Zwitserland konden ontsnappen. Ook in andere Europese landen functioneerde het netwerk van de verslagen Nazi’s maar al te goed. Vanuit Argentinië werd de komst van duizenden collaborateurs en oorlogsmisdadigers geregeld, en wel vanuit het bureau van president Juan Domingo Peron. Zo nodig op illegale wijze. Beruchte oorlogsmisdadigers als Adolf Eichmann, Klaus Barbie en Erich Priebke kregen doorlopende nummers bij de planning van hun komst —een duidelijk teken van gerichte vluchthulp aan gebleken oorlogsmisdadigers. Alleen al uit Kroatië ontsnapten ca. 2000 Oestasja-fascisten naar Argentinië.
  De contacten voor deze acties werden al bij het begin van de oorlog gelegd door de inlichtingendienst van Walter Schellenberg’s Reichssicherheitshauptamt te Bern.
  De draden van dit netwerk voor vluchthulp kwamen bijeen in het Vaticaan. Toen er na het verschijnen van de eerste uitgave van Goni’s boek twijfels gezaaid werden over de centraal sturende rol van het Vaticaan bij deze Nazi-vluchthulp, bewees de schrijver precies deze rol aan de hand van verdergaande onderzoeken. De coördinatie van de vluchthulp in het Vaticaan nam de Kroatische priester Draganovic over. Hij werd ingezet en gecontroleerd door de chef van de pauselijke ondersteuningscommissie PCA, kardinaal Montini —de latere paus Paulus VI. Uit een fonds van het Vaticaan kwam ook het leeuwendeel van het geld waarmee de vluchthulp gefinancierd werd. Tenslotte maakte het Vaticaan de overdracht mogelijk van de gestolen Kroatische schatkist, waarvan een aanzienlijk deel door Kroatische fascisten via Zwitserland naar Italië gesluisd werd. Het vormde ook de eerste financiële ondersteuning voor talrijke Nazi’s in Argentinië, wier transatlantische vlucht gelukt was.
  De historicus en journalist Uki Goni heeft op basis van jarenlange onderzoeken in Argentijnse, US-Amerikaanse en Europese archieven tot nog toe onbekende bronnen ontsloten, en ze onderbouwd door middel van interviews met 200 getuigen uit die tijd. Hij schetst een beeld van een netwerk van Nazi-vluchthulp dat, met hulp van de staat en van andere organisaties, in heel Europa vervoegde over bases in Scandinavië, Spanje, Italië en Zwitserland, terwijl de draden samenvloeiden in het Vaticaan. Aan allen die reeds een idee hadden van het pauselijke wegkijken van Nazi-oorlogsmisdaden en van de bereidwillige vluchthulp die het Vaticaan aan het einde van de oorlog aan de dag legde (door Costa-Gavras verfilming van Rolf Hochhut’s drama “Der Stellvertreter”), zal nu pas de volledige omvang van de ontsnapping van Europese oorlogscriminelen aan de geallieerde en de nationale rechtbanken van na de oorlog duidelijk worden.
   Bron:
   - The Real Odessa: Smuggling the Nazis to Perón's Argentina (boek van: Uki Goñi). ISBN 1862075816.

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl