bekijkhetmaar.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  De verdeling van Yehuda ve Shomron
  De verdeling van Yehuda ve Shomron
  JERUZALEM – Tijdens de Oslo-akkoorden tekenden Yitzchak Rabin, Bill Clinton en Yasser Arafat op 20 augustus ‘93, onder toe ziend oog van de gehele wereld, de overeenkomst waarin o.a. Yehuda ve Shomron werd verdeeld in drie gebieden. Zij kregen een A-, B- of C-status. Over de status van Jeruzalem zou later gesproken gaan worden, tot die tijd kwam het onder bestuur van Israël te staan. Nadat de Arab’s op 29 september 2000 de wapens op pakten, hetgeen het begin was van de Tweede Intifada, liepen alle gesprekken vast en is er geen afspraak gemaakt over de status van Jeruzalem.
  De gebieden A, B en C zijn verdeeld in 11 Gouvernementen en vallen onder administratieve afdelingen van de PNA, Israël en het Israëlische leger. Ze zijn vernoemt naar de grote steden in het Goevernement.
  Volgens B'tselem (de Israëlische NGO die zich in zet voor de Arab’s) woont de overgrote meerderheid van ‘Palestijnse bevolking’ in gebieden A en B. Omdat deze groep mensen een zeer hoog geboortecijfer kent wordt de vacante grond beschikbaar gemaakt voor de bouw in tientallen dorpen en steden. Voor de woningen in deze dorpen bestaan geen officiële bouwvergunningen. De nieuwe dorpen worden bij voorkeur aan de rand van de Joodse gemeenschappen (gedefinieerd als gebied C) uit de grond gestampt. De keuze van bebouwing is strategisch gekozen. Omdat ze binnen de C-gebieden worden gebouwd worden ze vaak gesloopt door het IDF en dit levert publiciteit op welke de moslim lobby tegen de Joodse staat kan gebruiken. Daarnaast denkt de PNA sterk te staan met de bouw van de steden, wanneer de PNA eindelijk weer deel wil nemen aan de vredesgesprekken zullen zij aangeven dat de dorpen onder PNA bestuur moeten vallen, dit gaat ten koste aan de gebieden die nu nog onder controle staan de Israël.
  Uit een rapport van OCHA (het VN-bureau voor Humanitaire Zaken), dat 14-5-’12 werd vrij gegeven, word ongeveer 30% van de woningen. Hiermee staat de EU bewust of onbewust het vredesproces in de weg.

  Gebied A: 2,7%.
  Volledige civiele controle van de PNA.
  Bestaat uit Arabische steden, en een aantal landelijke gebieden uit de buurt van de Israëlische dorpen in Samaria (tussen Jenin, Nablus, tuba's en Tulkarm ), Judea (rond Hebron), en een in het centrum ten zuiden van Salfit.

  Gebied B: 25,2%.
  Wel onder PNA, maar onder Israëlisch militair bewind.
  Bestaat uit andere bevolkte landelijke gebieden, veel dichter bij het grensgebied van Samaria en Judea.

  Gebied C: 27,9 %.
  Volledig ceviele controle van Israël.
  Bestaat uit alle Joodse woongebieden, wegen die de Joodse woongebieden met elkaar verbinden, bufferzones (rond de Joodse plaatsen, wegen, strategische gebieden en Israël) en bijna de gehele Jordaanvallei en de woestijn van Judea.

  Gebieden A en B zijn verdeeld in 227 gescheiden gebieden (waarvan 199 kleiner is dan 2 vierkante kilometers) die van elkaar gescheiden door Israël gecontroleerde omgeving C.

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl